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Facultad de CienciasFacultad de Ciencias

Gil Ram?rez, Alicia

Gil Ramírez, Alicia

Investigadora postdoctoral ¨Juan de la Cierva¨
Departamento:
Química Física Aplicada
Despacho:
D1.13 (CIAL)
Email:
alicia.gil@uam.es
Teléfono:
910017918
Fax:
910017905
Resumen curriculum vitae

Alicia Gil Ramírez has two BSc degrees: in Biology Science and Food Science and Technology. She finished her Master studies in Biology and Food Science in 2010 at Universidad Autónoma de Madrid (UAM). Immediately after, in September 2010, she started to work at CIAL (UAM-CSIC food research center) in a project called ´New ingredients able to decrease cholesterol levels obtained from edible mushrooms. Effectiveness validation according to genetic profiles (REDUCOL)´ and collaborated with other mushroom-related projects that were being simultaneously developed at the same laboratory.  In July 2015, she defended her PhD in Biology and Food Science with the thesis title New hypocholesterolemic compounds from edible mushrooms at UAM. On April 2016, Alicia moved to Lund (Sweden), starting her postdoctoral training at the Chemical Department of Lund University (ULUND). She was supported by a Sten K. Johnson Foundation fellowship to develop a method for the extraction and analysis of lipids from porcine pulmonary arteries, framed in the project entitled ´Donor organs by supercritical fluids´. In 2017, she gained a Marie Curie Individual Fellowship (H2020-MSCA-IF-2016-746137) with the project ´Supercritical carbon dioxide for delipidation of soft tissues-Suppressing transplant rejection´. The goal of the project was to suppress the major cause of rejection associated with tissue transplantation under a novel approach. Thus, this project incorporated the benefits of supercritical fluid technology into the biomedical field. In 2018, she received ´The Camurus Lipid Research Foundation Junior Prize´ because of her contribution to lipid research field throughout her scientific career. Finally, in 2019, Dr. Gil-Ramírez got a ´Juan de la Cierva- Incorporación´ research contract to work at the Department of Novel Food Production and Characterization at CIAL (UAM-CSIC).

Alicia has a background in the use of environmentally friendly extraction technologies such as pressurized liquid, microwave assistant or supercritical fluid extraction, isolation techniques (dialysis and ultrafiltration systems) and analytical chemistry (by the use of HPLC-MS, GC-MS, UHPLC-DAD, UPC2-MS/MS and FT-IR equipment). She got experience in statistical and data visualization tools such as Design of Experiments (DoE) or principal component analysis (PCA). She also developed in vitro digestion models and carried out in vitro cell culture assays to elucidate the bioactivity of compounds from edible matrices by chemical and gene expression assays.

Moreover, since 2011 she has been involved in international and national teaching activities as well as in the supervision of BSc and MSc students.

For more information, visit https://www.researchgate.net/profile/Alicia_Gil-Ramirez

Alicia Gil Ramírez es licenciada en Ciencias Biológicas así como en Ciencia y Tecnología de los Alimentos. Terminó sus estudios de Ma steren Biología y Ciencias de los Alimentos en 2010 en la Universidad Autónoma de Madrid (UAM). Inmediatamente después, en septiembre de 2010, comenzó a trabajar en el CIAL (Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación, UAM-CSIC) en un proyecto con título ´Nuevos ingredientes capaces de disminuir los niveles de colesterol obtenidos de hongos comestibles. Validación de la efectividad según perfiles genéticos (REDUCOL)´, colaborando a su vez en otros proyectos relacionados con hongos que se desarrollaban simultáneamente en el mismo laboratorio. En julio de 2015, defendió su tesis doctoral en Biología y Ciencias de los Alimentos en la UAM, cuyo título fue ´Nuevos compuestos hipocolesterolémicos de hongos comestibles´. En abril de 2016, Alicia se mudó a Lund (Suecia), comenzando su formación postdoctoral en el Departamento de Química de la Universidad de Lund (ULUND). El primer año fue financiada por una beca de ´Sten K. Johnson Foundation´ con el objetivo de desarrollar un método de extracción y análisis de lípidos de arterias pulmonares porcinas, enmarcado en el proyecto ´Donor organs by supercritical fluids´. En 2017, obtuvo una Marie Curie Individual Fellowship (H2020-MSCA-IF-2016-746137) con el proyecto ´Supercritical carbon dioxide for delipidation of soft tissues-Suppressing transplant rejection´. El objetivo del mismo era suprimir la causa principal del inmuno-rechazo tras el trasplante de tejidos bajo un enfoque novedoso. Por lo tanto, este proyecto incorporó los beneficios de la tecnología de fluidos supercríticos en el campo biomédico. En 2018, recibió ´The Camurus Lipid Research Foundation Junior Prize´por su contribución al campo de la investigación en lípidos a lo largo de su carrera científica. Finalmente, en 2019, el Dr. Gil-Ramírez recibió un contrato de investigación de 'Juan de la Cierva-Incorporación' para trabajar en el Departamento de Producción y Caracterización de Nuevos Alimentos en el CIAL (UAM-CSIC).

Alicia tiene experiencia en el uso de tecnologías de extracción respetuosas con el medio ambiente, como extracción asistida con microondas, líquido presurizados o fluidos supercríticos; técnicas de aislamiento (sistemas de diálisis y ultrafiltración); y análisis químico (mediante el uso de HPLC-MS, GC-MS, UHPLC- DAD, UPC2-MS / MS y FT-IR). Tiene experiencia en herramientas estadísticas y de visualización de datos como Diseño de Experimentos (DoE) o análisis de componentes principales (PCA). También desarrolló modelos de digestión in vitro y llevó a cabo cultivos celulares para dilucidar la bioactividad de compuestos fúngicos mediante ensayos químicos y de expresión génica.

Además, desde 2011 ha participado en actividades docentes internacionales y nacionales, así como en la supervisión de estudiantes de licenciatura y maestría.

Para obtener más información, visite https://www.researchgate.net/profile/Alicia_Gil-Ramirez

Investigación

Lineas de investigación

Compuestos beneficiosos de los hongos comestibles

Diseño de procesos con fluidos supercriticos para aplicaciones médicas y alimentarias

Publicaciones

Las 3 últimas publicaciones:

Gil-Ramírez, A; Spangenberg, A; Spégel, P & Rodríguez-Meizoso, I. (2019). Pressurized carbon dioxide combined with aqueous ethanol as cosolvent induces efficient delipidation of porcine retina for their further use as bio-scaffolds. Journal of CO2 utilization, 34, p. 700-708. DOI: 10.1016/j.jcou.2019.08.018

Gil-Ramírez, A & Rodríguez-Meizoso, I. (2019). Purification of natural products by selective precipitation using Supercritical/Gas Antisolvent techniques (SAS/GAS). Separation & Purification Reviews, 0, p. 1–21. DOI: 10.1080/15422119.2019.1617737

Gil-Ramírez, A; Smiderle, F; Morales, D; Iacomini, M & Soler-Rivas, C. (2019). Strengths and weaknesses of the aniline-blue method used to study fungal (1→3)-β-D-glucans obtained by microwave-assisted extractions. Carbohydrate Polymers, 217, p. 135-143.                     DOI: 10.1016/j.carbpol.2019.04.051

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